7 Lekkere Recepten met Spelt

0 563

Als je het over graansoorten hebt, wordt vaak eerste gedacht aan tarwe, haver of rogge. Vergeten wordt hierbij dat spelt de moeder van deze graansoorten is en tevens de oudste is. Dit oergraan heeft een licht notige smaak en is terug van weggeweest en wordt met de dag populairder. Er komen steeds meer recepten op met spelt. Niet gek ook, het is rijk aan eiwitten, voedingsstoffen en vezels, waardoor je snel verzadigd bent. Daarbij is het voor afslanken belangrijk dat spelt onder de complexe koolhydraten valt, waardoor het beter door je lichaam wordt verwerkt dan snelle koolhydraten.

Spelt past dus goed in een suikerarm dieet waarbij je toch koolhydraten wilt blijven eten. Het overmatig consumeren van witbrood (en pasta en rijst) geeft je geen langdurig gevoel van verzadiging, spelt wel door de hoeveelheid vezels! Tevens bezit het graan geen tarwekiemlectine. Hierdoor is spelt zelfs nog iets beter voor de lijn dan het voorgenoemde tarwe, rogge of gerst.

Om je een handje verder te helpen dit gezonde graan in je dagelijkse menu te verwerken, wordt er in dit artikel ingegaan op 7 recepten met spelt.

1. Speltbrood

Spelt8klDit luchtige speltbrood van ruim 800 gram en gemaakt van 100% speltmeel wordt helemaal met de hand gemaakt. Deze broodjes werden in vroeger tijden gebakken voor de armen, maar dat neemt niet weg dat ze heerlijk zijn! Je kunt het brood uiteraard voor meerdere dagen nuttigen. Dit recept is voor een redelijk groot brood, maar je kunt het gerust voor een deel invriezen en dit op een andere moment nuttigen.

Ingrediënten

  • 500 gram speltbloem (100% spelt)
  • 320 ml. lauw water
  • 15 gram verse gist, of 10 gram droge gist
  • 15 gram boter of olijfolie
  • theelepeltje suiker
  • 9 gram zout

Werkwijze

  1. Meng de helft van gist met een theelepel suiker in een derde deel van het water. Roer goed, tot het oplost en laat het vervolgens zo’n 10 minuten gisten.
  2. Vermeng speltmeel met zout. Hou dit apart van het gist. Direct contact tussen zout en gist resulteert in zeer compact brood.
  3. Voeg de opgeloste gist, de boter of olijfolie en de rest van het water bij het speltmeel.
  4. Meng met de hand, tot het deeg zacht, warm en soepel is. Speltbrood bevat een heel andere eiwitstructuur die veel korter is dan dat van tarwe. Daardoor breekt het ook sneller af. Kneed niet langer dan 5 minuten. Anders krijg je erg compact brood.
  5. Bedek het deeg met een theedoek voor 45 minuten om te rijzen.
  6. 45 minuten sla je het deeg plat tot een vierkante plak.
  7. Rol het brood stevig op, zodat je de ‘draaiende’ structuur ziet.
  8. Leg het brood op de bakplaat, als vloerbrood, of doe het brood in een broodblik.
  9. Maak de bovenkant nat, zodat de sesamzaadjes blijven plakken. Maak daarna inkeping voor gunstig effect op het rijzen.
  10. Laat het weer afgedekt ongeveer 45 minuten rijzen en verwarm oven voor op 200 graden.
  11. Plaats het brood onderin de oven gedurende 40 a 45 minuten.

De voordelen van speltbrood recepten voor jouw gewicht is dat het een lang een verzadigd gevoel geeft. Daarnaast neem je kleinere boterhammen wat ongemerkt resulteert in minder beleg.

2. Speltgries-meelpap

Een echt gerecht voor de liefhebber van spelt én pap. Dit is een uitstekend alternatief voor de (ook slanke) havermoutpap. Deze pap brengt je stofwisseling voor de dag goed op gang wanneer je het als ontbijt nuttigt. Onderstaand recept is voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 1000 gram speltmeel
  • 350 gram lauwwarme melk
  • 200 gram roomboter
  • 25 gram gedroogde gist
  • 2 eieren
  • 100 gram suiker
  • 20 gram zout

Werkwijze

  1. Voeg melk en de speltgriesmeel samen in een pannetje en breng dit al roerend aan de kook.
  2. Voeg daarna de vanillesuiker en rozijnen toe en laat het doorkoken.
  3. Haal pan van vuur en voeg de appelblokjes toe.

3. Speltkoekjes

Spelt2klDit is een snel en eenvoudig recept, en ook nog eens een lekker gezond tussendoortje. Vervang de suiker door honing of ahornsiroop, dat is gezonder! Dit recept maakt ongeveer 20 koekjes.

Ingrediënten

  • 200 gram speltmeel (volkoren)
  • 75 gram rietsuiker / honing
  • 100 gram roomboter

Werkwijze

  1. Meng en kneed alle ingrediënten tot een goed deeg.
  2. Maak een rol van 3c en besprenkel deze met honing
  3. Zet de rol 3 uur in de koelkast tot deze hard is en verwarm over voor op 175 graden.
  4. Snij plakjes van het deeg en leg deze op de bakplaat.
  5. Zet de bakplaat voor ongeveer 15 minuten in de oven.

Speltkoekjes zijn goed voor je gewicht. Het reguleert je bloedsuikerspiegel en resulteert erin dat je minder snel trek hebt in nieuwe tussendoortjes.

4. Speltpasta

Deze speltpasta is een goede vervangen voor het witmeel, net zoals dat het geval is bij de speltpannenkoeken hieronder. Dit recept is voor 6 personen. Pas de hoeveelheden dus aan wanneer je voor minder kookt. Je kunt overigens de pasta ook goed nog een aantal dagen bewaren voor later gebruik.

Ingrediënten

  • 4 verse eieren op kamertemperatuur
  • 400 gram speltbloem
  • 2 eetlepels zout

Werkwijze

  1. Zeef de bloem in een grote kom, voeg eieren toe en kneed 5 minuten.
  2. Laat het deeg een half uur rusten, voordat je verder gaat.
  3. Verdeel de deegbal in kleine stukken met de deegroller en rol deze tot langwerpige lappen.
  4. Wikkel het deeg in met een theedoek en laat het rusten.
  5. Snij daarna het deeg tot lange repen en kook deze tot 2-4 minuten in water (met zout).

5. Pannenkoeken van speltmeel

Spelt4klDeze oer-Hollandse lekkere pannenkoeken worden traditioneel gemaakt van witmeel, maar waarom niet een gezondere versie met speltmeel? Onderstaand recept zorgt voor zo’n 10 pannenkoeken.

Ingrediënten

  • 200 gram speltmeel (volkoren)
  • 250 milliliter melk
  • 2 a 3 eieren
  • Beetje zout
  • Fruit naar keuze (banaan, appel, aardbeien, mango, ananas)

Werkwijze

  1. Doe het speltmeel samen met helft van melk in een beslagkom.
  2. Roer met een mixer tot een glad beslag en voeg al roerend de resterende melk en de eieren toe.
  3. Bak de pannenkoeken (met een beetje boter) in een koekenpan.
  4. Garneer de pannenkoeken met fruit naar keuze. Je kunt ook het beslag al mengen met appel of banaan, en dan de pannenkoeken bakken.

Speltpannenkoeken zijn een gezond alternatief ten opzichte van de witmeel pannenkoeken. Dit gerecht is voedzamer en vullender.

6. Energiekoekjes van speltmeel

Een andere vorm van speltkoekjes. Deze energiekoekjes zitten boordevol vezels en vitamines door het gebruik van allerlei soorten noten en/of gedroogd fruit. Dit, samen met gebruik van speltmeel, maakt deze koekjes echte energiebommen en een ideale snack. Met onderstaand recept zul je ongeveer 20 koekjes maken.

Ingrediënten

  • 3 deciliter havervlokken
  • 125 gram roomboter
  • 1 kopje rietsuiker
  • 1 kopje rozijnen
  • 3 eetlepels water
  • 2 kopjes speltmeel
  • 1,5 theelepel bakpoeder

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Doe gesmolten boter samen met ingrediënten en meng dit goed door.
  3. Leg hopen beslag op bakplaat en bak ze in de oven voor 10 tot 15 minuten.

7. Omelet met speltsalade, korrels, appel en sjalot

Spelt6Niet alle recepten met spelt worden uiteraard gemaakt met speltmeel. Dat bewijst dit hypergezonde gerecht met speltkorrels. Het kan als ontbijt, lunch of zelfs diner worden gegeten. Dit recept is voor 2 tot 4 personen.

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 1 theelepel sojasaus
  • 2 theelepels rode wijn azijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Peper en zout
  • 1 theelepel acaciahoning
  • ½ sjalot-uitje
  • 1/8 appel, bij voorkeur zoetzuur
  • 100 gram speltkorrels

Werkwijze

  1. Kook de speltkorrels gaar en koel ze daarna af met koud water.
  2. Snij de appel en sjalot in fijne stukjes en meng alle ingrediënten, met uitzondering van de eieren.
  3. Klop de twee eieren los en bak dit als een omelet. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Strooi de ingrediënten over omelet.

Eet smakelijk!

Tip! Zoek je meer lekkere speltrecepten? Dan kunnen we zeker het dit kookboek over spelt aanraden. Niet alleen is er in het boek veel informatie over spelt te vinden maar daarnaast ook veel innovatieve en lekkere recepten waarbij spelt een belangrijk ingrediënt is.

Deel dit op Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone

NOG GEEN REACTIES

Laat een reactie achter