website statistics

Het Caveman Dieet

Het Caveman Dieet (ook wel “Paleo Dieet genoemd”) is wel een heel bijzondere onder de diëten, gebaseerd op de levensstijl van de mens tijdens de oertijd. Want in de prehistorie was er natuurlijk nog geen cola of afhaalmaaltijd.

cavemanMaar het dieet gaat verder dan dit. De levensstijl is op die periode gebaseerd waarin de mens constant aan het jagen en verzamelen was. Een belangrijk feit hierbij is dat de mens zich toentertijd zich niet op een vaste plek vestigde. Groepen stammen gingen daar waar er eten was. En was er op een bepaalde plek niets meer te vinden, dan trok men weer verder. Dit betekent ook dat het verbouwen van allerlei granen en groentes nog niet aan de orde was. Deze elementen komen daarom niet terug in het Caveman dieet.

Altijd in beweging dus, die jagers en verzamelaars. Dit is meteen een belangrijke pijler van het dieet. Volgens aanhangers is het beoefenen van sporten waarbij je je opeens voor een uur totaal in het zweet werkt, niet echt effectief en dus niet nodig.

Het Caveman dieet heeft als basisargument dat ons eetpatroon en leefgewoontes sinds die oertijd drastisch zijn veranderd, terwijl ons spijsverteringsstelsel in al die eeuwen dat nagenoeg niet is. Dit bracht men op een idee. Namelijk, wat als je die oude leef- en eetgewoontes weer oppakt? Aanhangers van het Caveman dieet zijn lovend; je komt vanzelf op een stabiel gewicht, zonder jezelf uit te hoeven hongeren of fanatiek te sporten. En zeg nou zelf, ooit van een oermens met overgewicht gehoord?

Hoe te beginnen met het Caveman dieet?

Als je je aan het Caveman dieet wilt wagen, zal je veel soorten voedingsstoffen uit je leven moeten bannen. Omdat dit zo belangrijk is, wordt het dieet meestal in twee fasen ingedeeld.

Fase 1
In deze fase start het vermijden en vervangen van de slechte voedingsstoffen. Alles is gebaseerd op het feit dat in de oertijd deze zaken simpelweg nog niet voorhanden waren of deze niet werden gegeten omdat ze giftig zijn in rauwe (ongekookte) vorm.

Absoluut verboden zijn:
• Graan, graanproducten
• Rijst en rijstproducten
• Aardappelen en aardappelproducten
• Geraffineerde suikers
• Zuivel in alle vormen
• Fabrieksmatige oliën en vetten zoals margarine, halvarine en bak- en braadolie
• Bonen en peulen (ook pinda’s en soja)
• Softdranken

Tevens moet worden vermeden:
• Onnodige lichamelijke inactiviteit, oftewel: geen bankgehang. Blijf gedurende de dag zoveel mogelijk in beweging.
• ‘Overdreven’ lichamelijke activiteiten zoals duursporten. Heb je ooit gehoord van een oermens die de marathon van New York liep? Niet doen dus, volgens aanhangers van het dieet krijg je er alleen maar meer honger van. De oermens deed wel aan korte sprints bij de jacht.
• Slechte slaapgewoontes. Gebruik geen fel licht vlak voor je gaat slapen en ban alle elektrische apparatuur (inclusief smartphone) uit je slaapkamer.
• Stress! Nr. 1 boosdoener voor vele Nederlanders. Alle energie die in de stress gaat zitten, vindt zijn weg niet meer naar het spijsverteringsstelsel en het immuunsysteem.

Fase 2

Je moet dus bij het Caveman dieet vrij veel laten als je voorheen een normaal Nederlands voedingspatroon had. In fase 2 voeg je echter weer dingen aan je leven en dagschema’s toe om het Caveman dieet op een juiste manier te kunnen volgen. Hieronder een overzicht met een aantal belangrijke tips.

• Heb veel eetmomenten. De oermens at natuurlijk gewoon het eten dat er op dat moment voorhanden was. Geniet van dierlijke voedingsproducten: vlees, vis, gevogelte, eieren. Houdt hiervan 75 gram per eetmoment aan en vul dit aan met groente, fruit, kruiden, champignons, noten en zaden.
• Beweeg! Niet die marathon dus, maar beweeg des te meer tijdens je dagelijkse bezigheden. Neem de trap, wandel in je pauze en doe boodschappen op de fiets.
• Rust! Neem letterlijk aan het eind van de dag een moment van rust voor jezelf. Geen computer of tv. Lees wat of kom bij in de tuin met een kop thee (zonder suiker). Slaap regelmatig en minstens 8 uur per nacht. Ga op een vast tijdstip naar bed.
• Denk! …als een oermens. Dat wil zeggen, constructief en probleem oplossend. Als je er niet uitkomt, vraag dan iemand anders om hulp. Deze positieve manier van denken help je om die onnodig voortdurende stress voor altijd uit je leven te bannen.

Het Caveman dieet, iets voor mij?

Op het eerste gezicht lijkt het dieet een wat vreemde eend in de bijt. Critici merken echter op, dat als je de ‘Caveman-verpakking’ eraf haalt, je met het dieet uiteindelijk gewoon op een standaard gezonde leefstijl terecht komt, zonder kunstmatige geproduceerde voeding. En dit laatste is natuurlijk nooit slecht. Het blijft wel een heftig dieet, omdat je je aan strikte leefregels dient te houden. Maar als je je daardoor fitter dan ooit voelt, en ook nog de nodige kilo’s verliest, dan is het zeker wel het proberen waard.

NB. Wil je meer weten over het Caveman of Paleo dieet, zijn toepassingen en bijbehorende recepten, dan kunnen wij je het boek De Paleo Revolutie ten zeerste aanbevelen.

Plaats een reactie