website statistics

Het Paleo Dieet: Hoe Het Werkt met Tips + Schema

Het Paleo dieet spreekt tot verbeelding doordat het is gebaseerd op wat onze voorouders aten. Het is tevens een dieet met een groot aantal volgers, niet in het minste door de specifieke levensstijl en opvallende voedingskeuzes. Door op de Paleo manier te eten zijn er al vele mensen afgevallen. Desondanks is het Paleo dieet ook niet zonder kritiek. Hoog tijd dus om hier dieper op in te gaan. We bespreken onder andere de werking van dit dieet, geven Paleo tips en een voorbeeld van een Paleo schema.

De oorsprong van het Paleo Dieet

Om het Paleo dieet en de achtergronden ervan te kunnen uitleggen, moeten we eerst een stuk terug in onze geschiedenis en wel naar het “paleolithicum”, ofwel de oude steentijd. Nu weet je tevens waar de naam “Paleo dieet” van is afgeleid. De oude steentijd begon ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden toen de toenmalige mens stenen werktuigen begon te gebruiken. Deze mensen waren de zogenaamde jager-verzamelaars. Zij leefden van de jacht en visserij en verzamelden bijvoorbeeld planten en vruchten.

Het dieet van de jager-verzamelaar

Het dieet van deze oermensen bestond dus voornamelijk uit vlees, vis, vruchten, zaden, noten, en planten en wortels. Alle voedingsmiddelen waren hierbij onbewerkt en vanzelfsprekend rauw, want men had nog niet de beschikking over vuur. Dit bleef zo tot ongeveer een 12 duizend jaar geleden toen het paleolithicum tot een eind kwam.

Van dit jager-verzamelaar dieet is tegenwoordig nog maar weinig over. Vooral onder invloed van de industriële revolutie is de verandering van onze voedingsgewoonten in een stroomversnelling gekomen. Ons voedsel is tegenwoordig veelal (industrieel) bewerkt en voorzien van allerlei toevoegingen voordat wij het uiteindelijk in handen krijgen.

Ons huidige voedingspatroon en Paleo

Het Paleo dieet gaat er vanuit dat onze eetgewoonten zó snel veranderd zijn, dat de evolutie dit niet heeft kunnen bijbenen. Wij zijn de evolutie dus gewoon te snel af geweest. Wij consumeren tegenwoordig bijvoorbeeld een overmaat aan (geraffineerde) suikers, zout, vet en kunstmatige kleur-, smaak- en conserveringsmiddelen.

Het lichaam kan dit allemaal niet verwerken, met als gevolg het ontstaan van ziektes zoals kanker, hart- en vaatziekten, type 2 diabetes en diverse auto-immuunziekte om maar eens wat te noemen.

Wat mag je eten bij het Paleo dieet?

Het Paleo dieet houdt in dat je voeding zo natuurlijk mogelijk is. Eten zoals onze voorouders in de prehistorie. Dit houdt strikt genomen in dat bijvoorbeeld zuivel, graan en koolhydraten (suikers) niet in het dieet mogen voorkomen.

Wat je wel mag eten:

  • Eieren
  • Groenten (liefst organisch geteeld)
  • Vis en zeevruchten
  • Fruit
  • Noten
  • Natuurlijke oliën
  • Vers vlees (rund, kip, lam, varken, kalkoen enz.)

Het Paleo dieet en haar kenmerken

De volgende algemene karakteristieken kenmerken het dieet van onze verre voorouders en dus ook het Paleo dieet:

  • Verhoudingsgewijs een hogere inname van proteïnes (20 tot 30%)

Deze worden verkrijgen uit vlees, vis en zeevruchten.

  • Lagere inname van koolhydraten

Goede koolhydraten worden verkregen uit het nuttigen van zetmeelvrije verse groenten en verse vruchten. Deze koolhydraten worden langzaam door het lichaam verteerd, waardoor ze geen pieken in de bloedsuikerwaarde veroorzaken.

  • Meer vezelinname

Vezels zorgen er onder andere voor dat onze darmen schoon blijven en goed functioneren en helpen bij het verlagen van het ‘slechte’ cholesterolgehalte (LDL). Verse groeten en fruit zijn geweldige bronnen van vezels.

  • Onverzadigde vetten

Vooral de zogenaamde trans-vetten moeten worden vermeden. Dit zijn vetten die door een kunstmatig hydrogenatieproces ontstaan en dus van nature niet voorkomen. Het zijn deze vetten die vooral schadelijk zijn voor de mens. Natuurlijke producten bevatten dus nooit transvetten! Onverzadigde vetten zijn het beste, dus rustig aan met de (natuurlijke) verzadigde vetten.

  • Meer kalium en minder natrium

Kalium is onder andere belangrijk voor een goede hart- en nierfunctie. In onbewerkte verse levensmiddelen zit gemiddeld 5 tot 10 maal meer kalium dan natrium. Het verstoren van deze balans door extra toevoegen van zout (NaCl) aan onze voeding kan problemen als bijvoorbeeld hoge bloeddruk veroorzaken.

  • Hogere inname van vitamines, minerale en antioxidanten

Door het vervangen van levensmiddelen die bewerkt zijn in de fabriek voor verse groenten en fruit en andere natuurproducten.

Paleodieet3Is het Paleo dieet veilig?

Het Paleo dieet is een gezond dieet, maar ook hier geldt: alles met mate. Probeer een goede balans te vinden. Eet bijvoorbeeld niet enkel vlees, noten of fruit. Het dieet werkt omdat het een uitgebalanceerd geheel is waarin alles zit wat ons lichaam nodig heeft. Het belangrijkste is dat je de slechte koolhydraten als pasta, brood en aardappelen vermijdt en je hongergevoel stilt met proteïnerijke voeding.

Nog even op een rijtje:

  • Geen koolhydraten (of zeer matig)
  • Veel proteïnen, zoals vlees of vis
  • Geen snoep en junkfood!
  • Eet vers fruit en verse groeten.
  • De groenten slechts eventjes koken, zodat vitamines niet verloren gaan.
  • Maak dressings met natuurlijke oliën
  • Rauwkost salades

5 Speciale Paleo tips

Hierbij een aantal handige tips voor als je het Paleo dieet gaat volgen.

1. Maak het je gemakkelijk. Zorg voor lekkere recepten (zie ook de aanbeveling onderaan dit artikel) en prettige dagmenu’s. Zolang je lekker eet blijft het Paleo dieet ook meteen leuk. Ben je geen kookfanaat dan kun je toch veel simpele gerechten lekker klaarmaken, aangezien veel Paleo recepten als basis de eenvoud hebben. Daarbij is uiteraard een goede handigheid om samen met anderen af te vallen. Niet alleen ter motivatie, maar het is ook nog eens leuk om met elkaar recepten en ervaringen uit te wisselen.

2. Weet wat je kunt verwachten. De eerste weken zul ontwenningsverschijnselen kunnen krijgen doordat je lichaam de koolhydraten gaat “missen”. Bekende verschijnselen zijn hoofdpijn, een slap gevoel en duizeligheid. Deze effecten zijn niet heel sterk maar soms wel merkbaar. Dit is normaal. Zodra je de eerste weken door bent zul je zien dat het een stuk eenvoudiger wordt.

3. Om het Paleo dieet niet al te duur laten worden kun je met de seizoenen mee eten. Groenten zijn op bepaalde perioden van het jaar veel goedkoper, zolang het aanbod groot is. Door met de koopjes mee te eten ben je niet alleen goedkoper uit, maar volg je ook meteen het voedingspatroon zoals onze voorouders dat deden. De producten zijn gewoonlijk zo ook verser. Een win-win dus!

4. Maak een lijst op basis van de aanbevolen voeding. Maak tevens een lijst van de voeding die je echt niet kan eten bij het Paleo dieet. Zorg er dan voor dat je keuken volledig vrij is van deze laatste groep en haal juist de aanbevolen voeding in huis. Blijf dan zorgen dat slechte voeding geen plaats heeft in je huis.

5. Prik een datum waarop je wil gaan beginnen met het Paleo dieet en plan de eerste maand in elk geval helemaal in. Houd je hieraan. Het is een vrij streng dieet in de zin dat je veel eetgewoontes die je nu gewend bent moet omzetten. Dus bereid je goed voor met een planning, dagschema’s en recepten.

Een laatste tip: Onze voorouders hadden een geheel andere levensstijl, dus vergeet vooral niet de nodige lichaamsbeweging te nemen!

Voorbeeld van schema voor het Paleo Dieet

Er zijn veel verschillende voedingschema’s voor het Paleo dieet, zoals je ook kunt opmaken uit de diverse voedingslijst. Het onderstaande schema betreft dan ook een voorbeeld, zodat je een beeld hebt wat je gaat eten bij dit dieet.

Ontbijt: Gebakken eieren met bacon en wat groenten. Bak de eieren in olijfolie, notenolie of kokosolie.

Tussendoortje: Een stuk fruit, zoals een sinaasappel, banaan, appel of een klein schaaltje ananas.

Lunch: Zelfgemaakt hamburgers van rundvlees, kipgehakt of varkensvlees. Een vegetarische alternatief is een burger gemaakt van bloemkool, zoete aardappel en courgette. Eet naast de hamburger een salade van komkommer, tomaat en avocado met een vinaigrette dressing.

Tussendoortje: Een tiental noten, bijvoorbeeld amandelen of pecannoten.

Diner: Gebakken vis, zoals zalmfilet of kabeljauw op oosterse wijze. Hierbij een gemengde groep geroerbakte groene bladgroenten zoals spinazie en paksoi. Voeg daarbij toe wat lekkere gekookte en gestoomde groenten zoals broccoli of pastinaak. Dit alles afgemaakt met een lekkere dressing van onder andere rijstazijn, sesam en kruiden.

Wil je beginnen met het Paleo dieet, inclusief recepten en dagschema’s? Check dan vooral de prettige afslankmethode van het Ik Eet Paleo Programma.

2 gedachten over “Het Paleo Dieet: Hoe Het Werkt met Tips + Schema”

  1. Een koolhydraatarm dieet is me aangeraden vanwege een veel te hoog cholesterol en hoge bloeddruk. (erfelijk)
    weeg 59 kg bij een lengte van 1.62
    eet altijd erg gezond. En is mijns inziens weinig meer mogelijk veel nog aan te passen in mijn leefregel

    mij is gezegd te kijken op verpakkingen naar het aantal koolhydraten.

    Zo zit er bv in speklapjes en andere vette dingen geen enkele koolhydraat..dit zou ik dus mogen eten? Het lijkt mij niet gezond…gezien al die verzadigde vetten… ik deed dit voorheen ook niet.
    Houd bovendien niet van vette en zoete dingen.

    Beantwoorden
    • Bij een dieet met weinig koolhydraten zoals het paleo dieet worden natuurlijke vetten naast eiwitten gezien als noodzakelijk om het dieet goed te kunnen volgen. Hieronder vallen ook verzadigde en onverzadigde vetten, die je ook dagelijks nodigt hebt. Transvetten moeten wel worden vermeden. Het klopt inderdaad dat bepaalde delen varkensvlees relatief veel verzadigde vetten bevat. Maar varkensvlees bevat ook veel magere delen zoals varkenshaas. Je zou hiervoor dus soms kunnen kiezen. Verder zijn er ook gerechten bij het paleo dieet met meer magere vleessoorten zoals kip, kalkoen en vis, naast groentegerechten etc. uiteraard.

      Beantwoorden

Plaats een reactie