website statistics

Is Gefermenteerd Eten Gezond? De Voordelen en Nadelen

Gezond en efficiënt afvallen begint bij veelal bij de keuze van de juiste voedingsmiddelen. Gefermenteerde voeding wordt bij de keuze nog wel eens vergeten. Dit ten onrechte, aangezien het fermentatieproces ook voor afvallen vele voordelen kan hebben.

Allereerst: wat is fermentatie nu precies? Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij suikers (koolhydraten) in voeding in een zuurstofarme omgeving worden omgezet naar organische zuren. Het is een manier om voeding voor een langere periode te bewaren die al duizenden jaren door bepaalde culturen wordt toegepast. Gefermenteerde voedingsmiddelen hebben een karakteristieke sterke en/of scherpe smaak (denk bijvoorbeeld aan oude kaas, kimchi, worst, zuurkool, azijn, sojasaus, tempeh, karnemelk en uiteraard yoghurt).

Onderstaande effecten met de voordelen en ook kritiekpunten brengen meer duidelijkheid over de effecten van fermentatie op de gezondheid. Tevens wordt besproken hoe deze producten kunnen helpen bij het afvallen.

De voordelen van gefermenteerde voeding

Gefermenteerd eten heeft een aantal opvallende voordelen, die direct doorwerken op je gezondheid en gewicht. Hieronder de meeste belangrijke voordelen op een rij.

Een sterke probiotische werking

Voedingsmiddelen die gefermenteerd zijn dragen bij tot het evenwicht van goede bacteriën in de darmen. Het merendeel van de probiotica maakt deel uit van een groep bacteriën die melkzuur produceren – bijvoorbeeld in gefermenteerde melkproducten, yoghurt en nog een aantal andere. Een studie heeft ontdekt dat voedingsmiddelen die deze melkzuurbacteriën bevatten, de gezondheid van het darmkanaal verbeteren en zelfs lactose-intolerantie en de bijkomende symptomen kan verminderen bij veel mensen. Gevoeligheid voor melkproducten is trouwens een van de redenen waarom mensen die veel zuivel nuttigen het moeilijker vinden om gewicht te verliezen. Gefermenteerd eten is dus een goed alternatief om sneller af te vallen.

Afvallen dankzij gefermenteerde voeding

Bij het fermenteren van voeding blijven de vitaminen en mineralen in het voedsel beter bewaard en worden ze ook beter opgenomen door het lichaam. Aangezien deze voedingsstoffen belangrijk zijn voor een goede vetverbranding en een sneller metabolisme, kan gefermenteerd voedsel dus gezien worden als een manier die écht werkt om at te vallen. De betere vertering van het voedsel op zich draagt trouwens ook bij een gewichtsverlies: slecht verteerde voeding wordt immers sneller opgeslagen als vet en vertraagt het metabolisme, en dat is precies wat je moet vermijden als je wilt afvallen!

Een sterker immuunsysteem dankzij gefermenteerde producten

Intestinale ziektes zijn een ware kwaal voor de darmen, en gefermenteerde voeding zou wel eens een goede bescherming kunnen bieden tegen dergelijke problemen. Een zuivelproduct als kefir is bijvoorbeeld niet enkel gemakkelijk te verteren maar het voorziet de darmen ook nog eens van gezonde micro-organismen die zorgen voor een sterk en weerbaar immuunsysteem. Kefir is een zure en dikke drank op basis van gefermenteerde melk waaraan ook bepaalde granen worden toegevoegd, en is dankzij de toegevoegde voedingswaarde en relatief lage calorie-inhoud dus ook ideaal om gewicht te verliezen.

Nog meer voordelen

Naast de bovenstaande voordelen bieden gefermenteerde voedingsmiddelen nog vele andere: zo kunnen ze gebruikt worden om een gerecht een rijke, unieke smaak te geven. Gefermenteerde producten bieden bijvoorbeeld een goede balans ten opzichte van zoete producten en ook wat vettere proteïnerijke producten. Tevens zijn ingrediënten als azijn, kimchi, sojasaus ook gewoon uitstekende smaakmakers.

Daarbij zorgt fermentatie voor een veel betere vertering van voeding, en vitaminen en mineralen kunnen veel gemakkelijker opgenomen worden. Dit zorgt ervoor dat men minder drang heeft naar etenswaren met veel suiker en vet (zogenaamde lege calorieën) waardoor vet verliezen dus ook veel sneller gaat. Op die manier worden gezond eten en afvallen ook nog eens leuk en lekker!

De nadelen van gefermenteerd eten

Zoals bij alle bewerkingsprocessen zijn er aan fermentatie ook een aantal nadelen verbonden: heel belangrijk om te weten als je van plan bent veel meer gefermenteerde voeding te gaan eten!

Verhoogde kans op maagproblemen

Hoewel de meeste wetenschappelijke studies duidelijk aantonen dat fermentatie van voeding vooral voordelen biedt voor de gezondheid, is er toch wat bezorgdheid ontstaan rond dit bewerkingsproces. Zo zijn er studies uitgevoerd over het effect van zowel gefermenteerde als ongefermenteerde soja op het risico op maagkanker. Het resultaat is zorgwekkend: een te hoge inname van gefermenteerde soja wordt geassocieerd met een groter risico op bepaalde kankers, waaronder maagkanker. En een ongezonde darmomgeving helpt daarbij natuurlijk ook niet als je vet wil verbranden.

Risico van voedselvergiftiging

Bij fermentatie van voedingsmiddelen zoals yoghurt en zuurkool – producten die heel zuur kunnen worden – is er een geringe kans dat slechte bacteriën gevormd worden. Bij andere voedingsmiddelen, waaronder worst en hele olijven, is het risico hierop echter veel groter waardoor bijvoorbeeld botulisme – een soort voedselvergiftiging – kan ontstaan. Zelf dergelijke producten thuis fermenteren wordt ten zeerste afgeraden aangezien hierdoor sneller ziekmakende microben gevormd worden. Koop dus altijd de producten bij een gerenommeerde verkopen en bekijk zo nodig het etiket goed.

Hoog zoutgehalte

Een ander nadeel van gefermenteerde voeding is dat bij bewerkte producten vaak zout wordt toegevoegd als ze in de supermarkt komen te staan. Zo kunnen voedingsmiddelen die van nature een lage zoutconcentratie hebben toch teveel natrium bevatten en het lichaam water doen ophouden, wat natuurlijk gewichtstoename veroorzaakt! Zouter eten is daarnaast een stimulans om meer te eten en drinken in een korte tijd. Ook hierbij is het dus raadzaam om wel altijd naar het etiket te kijken van het gefermenteerde voedingsmiddel.

Gezonder én slanker dankzij gefermenteerde voeding

Het is duidelijk dat fermentatie voor de gezondheid gewoonlijk meer voordelen heeft dan nadelen. Het eten van dergelijke voedingsmiddelen kan dan ook helpen bij het bereiken van een betere gezondheid en een slanker lichaam. Voeding speelt een onmisbare rol bij het bereiken van een betere gezondheid en een lager vetpercentage, en naast gezonde voeding in het algemeen is gefermenteerde voeding een goede manier om de vetverbranding een boost te geven en afvallen zoveel eenvoudiger te maken.

Plaats een reactie