website statistics

Sporten in de Winter: 10 Praktische Tips

Ben je de donkere, koude dagen al moe en tel je af naar de eerste lentedag? Sporten helpt je gegarandeerd gezond door die lange winter heen! Daarbij maakt lekker sporten in de winter je fysiek klaar voor de lente en de zomer. In dit artikel een tiental praktische tips om je te helpen bij de uitvoering van je goede voornemens.

1. Accessoires voor de winter

SportenwinterOm in de winter überhaupt de deur uit te komen mag je jezelf best een beetje verwennen. Een nieuw sporttenue, reflecterend hesje, een stappenteller, stopwatch, of andere fancy gadget in je kast maakt dat je met meer plezier aan je uitdaging begint. En het is natuurlijk ook leuk om zo nu en dan de blits te maken! Onderschat daarnaast de invloed van de temperatuur niet. Voor de winter is thermokleding extra praktisch, dit houdt je goed warm wanneer je bijvoorbeeld buiten hardloopt, wandelt of fietst.

2. Variatie in workouts

Wat voor eten geldt, is zeker ook van toepassing op sport: probeer zoveel mogelijk af te wisselen. Dat kun je doen door verschillende sporten op te pakken, of binnen een sport verschillende trainingselementen in je schema in te bouwen. Zo voorkom je dat het een saaie routineklus wordt en heb je bovendien minder kans op een blessure. Je traint verschillende spiergroepen en je zult je daardoor in het algemeen beter in je vel voelen.

3. Let op het weer

Laat je activiteiten en bijpassende kleding afhangen van de weersomstandigheden. Op kou kun je je tot een zekere temperatuur wel kleden, maar als het echt te koud is of het blijft maar gieten, dan is een uurtje in de fitness of het zwembad een goed alternatief. Zorg er in ieder geval voor dat je niet meer dan 30 tot 60 minuten wordt blootgesteld aan extreme kou (beneden de 5 tot 10 graden onder nul). Op die manier voorkom je dat er transpiratievocht bevriest en je daardoor kou vat.

4. Goede verlichting

Bij activiteiten buitenshuis is het belangrijk dat je in alle omstandigheden goed zichtbaar bent. Zeker in de winter is het vroeg donker en pas laat licht. Daarbij is er overdag ook minder licht, met veel schemering, wat je zichtbaarheid voor andere weggebruikers vermindert. In sportzaken of online zijn led-lampjes of reflecterende tape verkrijgbaar zodat je ook in de donkere dagen van het jaar opvalt. Zelfs als je alleen het fietspad gebruikt, is het prettig als automobilisten en andere weggebruikers rekening met je kunnen houden, door bijvoorbeeld hun groot licht te dimmen.

sportenwinter25. Houd een schema bij

Juist in de winter is het belangrijk een trainingsschema bij te houden. Als je in groepsverband sport, houd je het aantal trainingen bij en de oefeningen die je hebt gedaan. Bij individuele sporten kun je de trainingen hiermee plannen en na uitvoering evalueren. Al na een aantal weken kun je de stijgende lijn zien, wat dan weer bijdraagt aan je drive om vol te houden of zelfs je doelen naar boven bij te stellen.

6. Stel een helder doel

Hierop voortbordurend is het belangrijk jezelf een duidelijk doel te stellen. En dat mag best een uitdaging zijn, maar probeer het wel realistisch te houden. Het is des te bevredigender als je dat doel ook daadwerkelijk in de geplande termijn haalt. Alleen of samen naar een duidelijke eindtijd, afstand, etc. toewerken, kan de trainingsarbeid aanzienlijk verlichten en veraangenamen!

7. Professionele hulp is nuttig

Soms is het aan te raden professionele hulp te zoeken bij het opstellen van trainingsschema’s en doelen. Dat gebeurt al op grote schaal, voor beginnelingen tot topsporters. Vooral bij een individuele sport is een schema op maat een geweldige hulp om te starten met bijvoorbeeld fitness, hardlopen of zwemmen. Je hebt dan meteen iemand die je progressie in de gaten houdt of je helpt met zoeken naar een oorzaak als je niet de gewenste vooruitgang boekt.

8. Gebalanceerde voeding

In de winter gaat veel van je energie naar het warm houden van je lichaam. Als je daar nog eens een flinke inspanning bovenop legt, zul je meer calorieën verbranden dan bij eenzelfde activiteit in de zomer. Dat is mooi meegenomen natuurlijk, maar toch is het belangrijk op te letten dat je vooral voldoende eiwitten en vitaminen binnen krijgt. In de winter zul je zelfs bij een koolhydraatarm dieet zelfs wat meer langzame koolhydraten kunnen eten, maar als je wilt afvallen kun je het beste de focus leggen op een eiwitrijk voedingspatroon.

9. Gezelschap is effectief

sportenwinter3Een dankbare aansporing om voldoende te bewegen in elk seizoen, maar vooral in de winter, is sporten in teamverband. Als je afspreekt met een groepje vrienden of collega’s is dat een goede stok achter de deur om de daad bij het woord te voegen: er wordt immers op je gerekend! En meestal brengt dit ook een vorm van gezelligheid met zich mee, wat nog meer kan motiveren. Samen trainen brengt je tot hogere doelen en eventueel kun je ook wedstrijden inplannen om nog een extra prikkel toe te voegen.

10. Een goede nachtrust

Naast een gezond voedingspatroon is ook voldoende slaap essentieel voor het slagen van je winterse trainingen. Een slechte nachtrust is funest voor je hormoonhuishouding. Als je niet uitgerust aan je rondje buikspieren, je blokje hardlopen of je tennispartijtje begint, zul je er niet veel voldoening uit halen en niet de vooruitgang boeken die je voor ogen had. Hierdoor kun je dan ook minder gemotiveerd zijn om een volgende keer tot de sporthal te geraken. Daarbij lijdt je concentratie onder slaapgebrek wat het risico op blessures vergroot.

Sporten in de winter voor de zomer!

Sporten in de winter is niet alleen leuk, maar het geeft ook meteen een goede voorbereiding op de maanden erna. Veel mensen beginnen pas met afslanken wanneer de eerste zonnestralen doorbreken in de lente. Maar het is prettiger en praktischer om dit over een langere periode te doen. Met de juiste instelling en keuzes kom je alleen maar sterker uit de winter tevoorschijn: laat dat bikiniweer maar komen!

Plaats een reactie