website statistics

Een Vezelrijk Dieet: Uitleg + Voeding met veel Vezels

Wil je afvallen met een simpel dieet? Dan biedt een vezelrijk dieet je wellicht uitkomst. Vezels hebben meerdere voordelen. Niet alleen voor je gewicht, maar ook voor je stoelgang, je bloeddruk en je hart. In feite is de kern van dit dieet gericht op het verbeteren van je stofwisseling, waardoor je sneller afvalstoffen kunt afvoeren. Hieronder lees je meer over het vezelrijke dieet, met daarbij tips voor de beste vezelrijke voedingsmiddelen.

Wat zijn vezels precies en wat is hun effect?

Veel Nederlanders zijn niet bekend met vezels en hebben geen idee wat het met je lichaam doet. Vezels zijn in twee soorten te onderscheiden: fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare vezels. Fermenteerbare vezels zijn oplosbaar in de darmen. Deze vezels houden de ontlasting soepel. Niet-fermenteerbare vezels worden niet verteerd door de darmen. De vezels zuigen wel het vocht uit je darmen op. Dit zorgt voor een gezonde beweeglijkheid van de darmen.

Beide soorten zijn dus in zekere mate gezond voor je lichaam. Door dagelijks een goede mix van de twee soorten vezels binnen te krijgen, ben je al direct goed bezig om je lichaam gezond te krijgen en te houden.

Afvallen met een vezelrijk dieet

Vezels zijn van grote invloed op je spijsvertering en kunnen goed bijdragen aan gewichtsverlies. Mensen die willen afvallen doen er goed aan om meer vezels te eten. Vezels geven snel een verzadigd gevoel. Dit komt doordat vezels in de maag en de darmen veel water opnemen. Hierdoor heb je snel een ‘vol’ gevoel en ben je minder snel geneigd om tussendoortjes te pakken.

Het kan misschien tegenstrijdig voelen. Je moet meer vezels eten, terwijl je wilt afvallen. De meeste diëten werken met het principe ‘eet minder’. Dus hoe zit dat dan precies? Zoals uitgelegd zijn veel vezels onverteerbare plantenresten. Hierdoor hebben vezels vrij weinig calorieën, aangezien het meeste van wat je eet, een dag later je lichaam weer verlaat.

Wat zijn vezelrijke voedingsmiddelen?

Wanneer je wilt afvallen met vezels hoef je niet bang te zijn dat je menu enorm opgeschort wordt. Er is ontzettend veel vezelrijke voeding en je kan meer dan genoeg variëren met tussendoortjes en maaltijden. Hieronder een kort overzicht. Bekijk verder ook deze informatie over vezelrijke voeding.

Graanproducten
Volkorenbrood, aardappelen, rijst en pasta zijn allerlei graanproducten die veel vezels bevatten. Het is beter om voor de volkoren varianten te kiezen, aangezien de witte varianten vele malen minder voedingsvezels bevatten.

Voorbeelden van vezelrijke graanproducten:

  • Ontbijtgranen zoals muesli of havermout.
  • Lunch met volkorenbrood, roggebrood of speltbrood.
  • Tussendoortje zoals ontbijtkoek of een krentenbol.

Noten en zaden
Noten en zaden staan erom bekend dat ze bomvol gezonde vezels zitten. Deze vezelrijke voedingsmiddelen kan je dus prima als tussendoortje gebruiken of door je maaltijden heen gooien. Let er wel op dat sommige noten calorierijk zijn. Een handje noten per dag is meer dan voldoende. Het is in feite een ideale snack als vervanging van een koekje, gebak of chips.

Voorbeelden van noten en zaden:

  • Zaden en pitten zoals lijnzaad, hennepzaad en chiazaad.
  • Noten, pinda’s en studentenhaver.

Peulvruchten
Peulvruchten, zoals bonen, linzen en erwten zitten ook vol voedingsvezels. Deze peulvruchten kan je prima in je maaltijden verwerken.

Groenten en fruit
Groenten en fruit behoren ook tot het lijstje met vezelrijke voedingsmiddelen. In bijna alle soorten groenten en fruit zitten vezels. Maak het jezelf gemakkelijk door smoothies te maken of een zakje gedroogd fruit mee naar werk te nemen.

Voorbeelden van vezelrijke groentes en fruit:

  • Groenten zoals broccoli, courgettes, zeewier, paddenstoelen en alle groene groentes.
  • Fruit zoals citrusvruchten, appels, bananen, peren en bessen.

Overige voordelen van een vezelrijk dieet

Je kan goed afvallen met vezels, maar vezels brengen nog veel meer gezondheidsvoordelen met zich mee. Met het eten van vezels verlaag je het LDL-cholesterol gehalte. LDL-cholesterol is ook wel het ‘slechte cholesterol‘ en speelt een belangrijke rol omtrent hart- en vaatziekten.

Daarnaast zorgen vezels voor een verbeterde stoelgang. Doordat vezels het water als het ware als een spons opzuigen, krijg je een losse en een soepele ontlasting. Hierdoor verbetert de gezondheid van je darmen en voorkom je sneller vervelende kwalen, zoals ontstoppingen en aambeien.

Mogelijke nadelen van een vezelrijk dieet

Toch zijn er bepaalde nadelen verbonden aan een vezelrijk dieet. Deze nadelen gelden met name voor mensen die overgevoelig zijn voor vezels. Wanneer je wilt afvallen met vezels kan het zijn dat je buikklachten krijgt. Denk aan buikpijn, buikloop en winderigheid. En ben je echt allergisch voor vezels? Dan doe je er uiteraard verstandig aan om een ander dieet te volgen en kan je vezelrijke voeding beter vermijden.

Het kan ook zijn dat je lichaam in het begin nog moet wennen aan een vezelrijk dieet. De basis hiervan ligt soms aan je huidige voedingspatroon. Stel dat je huidige eetpatroon voornamelijk uit ‘witte’ producten bestaat (zoals wit brood en witte pasta) en weinig groenten en fruit, dan is het beter om je vezelrijke dieet rustig op te bouwen. Zo voorkom je buikklachten als je gaat afvallen. Voeg bijvoorbeeld stapsgewijs noten, groenten of fruit toe in plaats van producten met veel slechte koolhydraten.

Een vezelrijk dieet volgen – ja of nee?

Afvallen met vezels is een vrij gemakkelijk dieet met veel gezondheidsvoordelen. Zo heb je een betere stoelgang, bevorder je de gezondheid van je hart en je vaten. Daarnaast zal je door het eten van vezelrijke voeding afvallen.

Toch zijn er enkele schaduwkanten verbonden aan een puur vezelrijk dieet. Het kan zijn dat je buik heftig reageert op een vezelrijk dieet. In dit geval doe je er verstandig aan om je nieuwe vezelrijke eetpatroon langzaam te implementeren. In goed dieet combineert vezelrijke voeding met gezond eten en een vermindering van snelle koolhydraten. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan ons eigen kookplan, maar bijvoorbeeld ook aan de Suikervrij methode of het 7×7 Afslankplan.

Plaats een reactie