website statistics

Afvallen Lukt Niet? Volg deze 7 Bewezen Methoden

Je bent al enige tijd bezig maar het afvallen lukt niet? Of het afvallen ging in eerste instantie wel goed maar ondanks het dieet is de vooruitgang is plots gestopt? Je bent niet de enige. Het is een bekend probleem bij vele afslankers dat ze geen positief effect van de afslankmethode waarnemen of dat het afvallen opeens stagneert. Soms is dit het gevolg van een verkeerd dieet of een slechte discipline, maar wanneer het afvallen niet lukt kunnen er ook oorzaken buiten de eigen goede wil liggen. Het is hierbij belangrijk om een goed alternatief plan te hebben wanneer dit het geval is.

Op het moment dat je afslankpogingen geen resultaat lijken te hebben kan dit namelijk demotiverend zijn. Je bent vol met je afslankplan gestart met het idee dat je binnen een bepaalde periode je streefgewicht gaat bereiken. Wanneer je dit doel niet bereikt is het logisch dat je teleurgesteld bent. Blijf echter niet bij de pakken neerzitten want er zijn meerdere manieren om je streefgewicht te kunnen bereiken en verder af te slanken. Het is dan juist alleen maar positief om een alternatieve aanpak te hebben. Lees hieronder over de beste 7 methoden die je kunt toepassen als het afvallen niet lukt.

Verstevig je dieet met deze tips

Verstevigdieet4Uiteraard kan het zo zijn dat je dieet gewoonweg niet stevig genoeg is. Je hebt natuurlijk de sterk caloriearme diëten waar je ver van weg moet blijven, aangezien deze structureel ongezond zijn en je normaal geen blijvend gewichtsverlies bezorgen. Na een korte periode van enig gewichtsverlies zal je gewicht met een dergelijk crash dieet al snel stagneren, lukt het afslanken niet meer en als je verder geen veranderingen aanbrengt in je levensstijl dan zul je ook niet verder afvallen.

Maar een te vrijblijvend dieet is uiteraard ook geen oplossing. Veel mensen zijn al zo positief bij het eerste gewichtsverlies dat ze al snel een aantal voorwaarden van het dieet laten varen. Hierdoor krijg je inderdaad het gevoel dat het afvallen niet lukt, maar in feite is het dan gewoon zo dat je het dieet een tijdje niet meer goed hebt gevolgd. Neem dus je huidige dieet onder de loep en ga na wat je de laatste dagen hebt gegeten. Heb je je op alle momenten wel aan het dieet gehouden? Neem daarna wat elementen uit je voedselpatroon met hoge calorieën of veel koolhydraten en vervang deze door producten met minder calorieën en koolhydraten. Ga dan met je nieuwe, steviger dieet de komende weken in. Houd hierbij voortdurend je voortgang bij.

Verander van dieet en probeer een andere methode

Een van de meest voor de hand liggende redenen voor het stagneren van je gewicht is dat je lichaam zich heeft aangepast aan je dieet of dat het gekozen dieet gewoonweg niet bij je past. En natuurlijk kan het zijn dat gewoonweg een dieet gekozen hebt dat niet zo goed werkt als de meer beproefde diëten. Verander hierom van je dieet als het afslanken niet lukt. Tevens kan het veranderen van een voedingspatroon je lichaam weer in schok brengen en het weer in beweging zetten om je overtollige kilo’s te gaan verbranden.

Hierbij is het meest effectief om van dieetvorm te veranderen, dus van caloriearm naar koolhydraatarm of juist andersom. Dit komt omdat deze methoden verschillende processen in je lichaam in werking zetten. Zo is een belangrijk voordeel van het koolhydraatarme dieet dat je na verloop van tijd de eerder als vetten opgeslagen koolhydraten gaat verbruiken, waardoor je duurzaam gewicht verliest. Dit heeft ook weer tijd nodig. Als je je dieet dan aanpast is het raadzaam om dit wel minstens een maand te volgen, voordat je conclusies kan trekken.

Kijk naar je sportintensiteit: te weinig of juist te veel?

Sport je weinig en lukt het afvallen niet? Dan is het raadzaam om zowel meer aan intensieve cardio als aan fysieke training te doen. Indien je moeite hebt om jezelf te motiveren dan kun je uiteraard aan een teamsport gaan doen. Door samen af te vallen kun je elkaar motiveren en wil je natuurlijk ook niet achterblijven. Groepstrainingen als pilates zijn tevens erg effectief. Wanneer het afvallen niet lukt zal je door meer te sporten je lichaam snel weer aansporen om overtollige vetten te verbranden en je stofwisseling te versnellen.

thuisslankoefeningenSport je juist erg veel? Dan kan het zijn dat je eigenlijk te effectief bent en je overtollig vet omzet in spieren. Dit hoeft uiteraard niet slecht te zijn, want het hebben van meer spieren is natuurlijk wel veel gezonder dan overtollig vet. Om nu uit te vinden of dit echt het geval is kun je je vetpercentage te laten meten. Wil je toch afvallen en een minder zware spiermassa hebben dan zul je (tijdelijk) moeten stoppen met intensief sporten of je beweging sterk moeten verminderen.

Bovenstaande tips voor het teveel trainen geldt vooral voor krachttraining. Probeer in plaats van krachttraining dan ook meer intensieve cardiotraining te doen. En lichte beweging zoals dagelijks wandelen of fietsen is natuurlijk altijd prima.

Meer natuurlijk bewegen als afvallen niet lukt

De mens is er eigenlijk niet op gebouwd om de hele dag stil te zitten en dan heel intensief te gaan bewegen. Mensen die voor ons moderne tijdperk leefden bewogen eigenlijk de gehele dag, al dan niet om zich in hun nodige voeding te voorzien. Het is medisch geaccepteerd dat meerdere malen bewegen per dag eigenlijk beter is dan een keer per dag zeer intensief sporten. Je zult dus sneller en gemakkelijker gewicht kunnen kwijtraken door veel te wandelen en je auto te vervangen door de benenwagen of de fiets, indien je daar de tijd voor hebt. Zelfs thuis iedere dag een aantal keer de trap op en af kan al een sterk positief effect hebben op je gezondheid en je gewicht.

Voorkom de zwakke momenten en voorkom hongergevoel

Waarschijnlijk de meest genoemde reden dat mensen hun afvalpogingen opgeven is dat ze het hongergevoel dat naar voren komt bij het afvallen niet meer konden verdragen. Geef je aan dat hongergevoel eenmaal toe, dan is de dam los en zal het vaak gebeuren dat je meteen gaat overeten, waardoor alle moeite om af te slanken voor niets is. Geef daar dus niet aan toe. Om dit eten vanuit de hongerklop tegen te gaan kun je bijvoorbeeld hulp inroepen van vrienden voor steun en natuurlijk het juiste dieet volgen. Nog effectiever is natuurlijk om helemaal geen hongergevoel tijdens het afslanken te hebben.

Hieraan verwant is het zogenoemde “emotie-eten” een reden dat het afvallen niet lukt. Veel mensen die zich niet helemaal gelukkig voelen zijn geneigd om sterk meer te eten. Ook is het wetenschappelijk bewezen dat een tekort aan slaap hieraan ten grondslag kan liggen. Het volgen van het dieet kan dan ook stemmingswisselingen met zich meebrengen. De meest effectieve methoden om het eten uit emotie te voorkomen is door jezelf goed bezig te houden met een sociaal netwerk of hobby’s. Zelf je werk kan dan van nut zijn als afleiding. Ook een afslankprogramma waarbij je steun en motivatie krijgt kan hierbij uitstekend van dienst zijn.

Volg een afslankprogramma wanneer afvallen niet lukt

Alle bovenstaande punten worden gewoonlijk zeer effectief samengevoegd in een coherent afslankprogramma. Niet alleen wordt bij een goed dieet programma je voedingspatroon verstevigd en voldoende afgewisseld, het zorgt ook voor voldoende nuttige beweging. Daarbij wordt je hongergevoel effectief onderdrukt. Veel afslankprogramma’s bieden ook motiverende coaching en afslankgroepen waarbij je contact hebt met andere deelnemers. Natuurlijk zijn niet alle dieet programma’s voor jou persoonlijk even geschikt. Bekijk daarom eerst hier de beste afslankprogramma’s die dit jaar door ons zijn getest.

Geef het de tijd en zorg voor geen stress

Opnieuwafvallen2Als het afvallen even niet lukt zijn veel afslankers eigenlijk ook gewoon wel eens te ongeduldig. Dit is ook heel logisch want je wilt natuurlijk snel die slanke lijn bereiken. Maar gezond en structureel afvallen heeft tijd nodig. De eerste week dat je begint aan je dieet zul je weinig tot geen resultaat zien. Je lichaam moet namelijk eerst omschakelen naar het nieuwe voedingspatroon en zich gaan inzetten om overtollige kilo’s te verbranden. Daarom is het zo belangrijk om de lange termijn in gedachten te houden. Pas na enkele weken zul je normaliter de eerste resultaten kunnen zien. Je gaat dan steeds beter in je ritme komen en de klacht van het “afvallen lukt niet” is dan zeker verleden tijd.

Tevens kan er sprake zijn van het zogenoemde “plateau” tijdens het afvallen. Hierbij is je lichaam in de spaarstand gegaan. Dit gebeurt gewoonlijk zo 2 a 3 maanden na het begin van je afslankkuur. Hiertegen is vaak een verandering van je eet- of sportpatroon erg effectief, zoals bij de bovenstaande methoden beschreven.

Heb je het idee dat het afvallen niet lukt maar ben je pas een week bezig? Blijf gemotiveerd en blijf ervoor gaan. Check dan na een aantal weken nog eens. Je zult zien dat je geduld vaak beloond wordt. Ben je al enige tijd bezig en het afvallen is gestopt? Ga dan voor een van bovenstaande tips. Veruit de meeste afslankers zien dan weer significant gewichtsverlies optreden. Uiteraard willen we je in dit kader ook ons kookboek aanbevelen, dat er speciaal op is ingericht om je stelselmatig op gezonde wijze te laten afvallen. Je kunt met de recepten minstens een half jaar vooruit.

1 gedachte over “Afvallen Lukt Niet? Volg deze 7 Bewezen Methoden”

  1. Dank jullie wel. Een maand geleden stopte bij mij ook het afvallen, nadat het gewichtsverlies een tijdje al erg langzaam ging. Ik heb toen besloten om meer te gaan bewegen en heb even helemaal de pasta en aardappelen stopgezet. Nu ben ik deze maand alweer meer afgevallen dan in de drie maanden daarvoor!

    Beantwoorden

Plaats een reactie