website statistics

Eetverslaving: Hoe kun je Stoppen? 7 Tips

Misschien is het herkenbaar. Je zit ‘s avonds lekker voor de tv met een zak chips, en voor je het weet is de hele zak leeg. Terwijl je je voor had genomen één handje chips te nemen, want de middag ervoor had je min of meer onbewust ook al drie croissantjes en de inhoud van een hele zak snoep leeg gegeten. Wanneer dit vaak gebeurt is er wellicht sprake van een eetverslaving. Of ook wel genaamd: een eetstoornis of eetprobleem.

eetverslaving6klHet woord verslaving in combinatie met voeding is een lastige benaming, omdat voedsel van nature geen pure stoffen bevat die verslavend kunnen werken. Hierin is dus een verschil te bemerken met verslavende stoffen zoals nicotine of alcohol. Het meest dichtbij in verslaving zijn evenwel suikers, maar een eetverslaving heeft vooral te maken met gewoontes rondom voedsel. Het kan zijn dat je in bepaalde situaties jezelf de gewoonte hebt aangewend te gaan eten. Bijvoorbeeld bij emotionele problemen; eten kan dan als troost dienen of als middel om stress of boosheid te verwerken.

Dit noemen ook wel het emotie-eten. Hoe vaker dit gebeurt, hoe meer je lichaam het eten als werkelijke oplossing gaat zien voor het probleem. Je krijgt dan in een vergelijkbare situatie automatisch weer honger. Het eten wordt dwangmatig. Daarbij komt dat het troosteten vaak vol suikers en verzadigde vetten zit, omdat je hersenen (en smaakpapillen) die ingrediënten nu eenmaal als beloning ervaren.

Een eetverslaving is dan wel geen ‘echte’ verslaving zoals een alcohol- of nicotineverslaving, maar het is wel degelijk een serieus en ingewikkeld probleem. Het oplossen ervan lijkt daarom is soms ook niet zo eenvoudig. Het kost vooral tijd en geduld. Hieronder staan 7 tips die je kunnen helpen van dit eetprobleem af te komen.

Erken dat je een eetprobleem hebt

Accepteren dat je inderdaad verslaafd bent aan eten geeft opluchting. Je kunt dan ook oplossingsgericht gaan denken. Wanneer je het als een enorme hobbel ervaart en niet weet hoe je er vanaf moet komen kun je hulp inroepen. Zo kun je je omgeving ook over je eetprobleem vertellen. Vraag of zij je willen helpen of steunen in deze kwestie. Je zult je een stuk lichter voelen wanneer je weet dat er mensen zijn die je stimuleren van dit probleem af te komen.

Blijf weg van ongezond, zoet voedsel

Eén van de eerste stappen is: zorg dat er geen zak snoep of chips meer binnen handbereik is wanneer je een avond alleen op de bank tv zit te kijken. De verleiding om naar de kast te lopen wanneer je weet dat er lekkere, ongezonde dingen in zitten, is namelijk heel groot. Dus het begint al met de vraag: wat haal ik in huis? In eerste instantie lijkt dit moeilijk, want het was waarschijnlijk een gewoonte, die chips in combinatie met een avond vrij. Maar wanneer je dit combineert met de volgende tip is het zeker haalbaar.  Een eetverslaving gaat soms hand in hand met een suikerverslaving. Want vooral zoete producten kunnen herhaling erg stimuleren doordat je lichaam en brein voortdurend de vraag aanwakkeren. Zorg dus ook dat je geen producten met geraffineerde suikers in huis hebt.

EetverslavingVan ongezond voedsel naar gezonde snacks

Zoek alternatieven voor de ongezonde tussendoortjes. Gezond hoeft niet vies te zijn. Kies groenten die je lekker vindt, bijvoorbeeld tomaatjes of paprika. Koop deze tussendoortjes in plaats van die koekjes en snacks. Eet dit op de momenten dat je de drang voelt om te snacken. Zo beperk je nog niet de eetmomenten, maar ben je toch gezonder bezig. Check ook deze lijst met gezonde tussendoortjes.

Eet op vaste momenten

Een lichaam hecht waarde aan structuur. Wellicht nog meer dan je denkt. Wanneer je vaste tijdstippen aanhoudt om te eten heb je bovendien sneller door hoeveel en wat je eet. Maak een praktisch dieetschema. Zo wordt je automatisch bewuster van je eetgewoonten. Daarnaast geeft het je dag structuur en kun je toeleven naar zo’n eetmoment. Het is dan ook makkelijker om de drang naar voedsel niet meteen te beantwoorden, maar even te wachten tot het ‘mag’. Houd bijvoorbeeld vijf vaste eetmomenten op een dag aan: ontbijt, lunch, kleine snack, diner en nog een kleine snack.

Houd een dagboek bij

Om nog meer grip te krijgen op de situatie kun je opschrijven wat je elke dag eet of wanneer je de behoefte voelt om te eten. Schrijven kan ook een manier zijn om te voorkomen dat je naar eten grijpt. Je kunt bijvoorbeeld 4 redenen bedenken waarom je op dit moment niet hoeft te eten. Overtuig jezelf waarom het op dit moment niet nodig is. Naast een afleiding is het schrijven dus ook een manier om je situatie en probleem beter te begrijpen.

Onderzoek wat de oorzaak is van het dwangmatig eten

EetverslavingWaarschijnlijk is er een diepere oorzaak van je eetverslaving. Ga bij jezelf en je omgeving na: gebruik ik eten bijvoorbeeld als troostmiddel of als middel om met boosheid om te kunnen gaan? Zijn er dingen waar ik met niemand over kan praten waardoor ik ga eten? Het is belangrijk een alternatief te vinden voor het omgaan met emoties, wat je kunt doen in plaats van het dwangmatig eten. Bijvoorbeeld een hobby, wandelen, schrijven, een trainingsprogramma of praten met een vriend of vriendin.

Zoek professionele begeleiding

Misschien lukt het je niet zelf van je eetverslaving af te komen, of ben je al lang bezig maar zie je weinig vooruitgang. Dat kan heel frustrerend zijn en wanneer het zelf niet lukt, is het verstandig professionele begeleiding in te schakelen. Een diëtist of huisarts weet hoe een eetprobleem in elkaar zit en hoe dit op een goede manier opgelost kan worden. Daarbij kan een effectief afslanktraject zoals de 7×7 Afslank Methode of een afslankprogramma met extra coaching goed helpen.

Plaats een reactie