website statistics

Gezonde en Ongezonde E-nummers

Het is natuurlijk altijd belangrijk om op je voeding te letten. Dit gegeven is echter nog belangrijker als je probeert af te vallen. Tegenwoordig zitten er namelijk in heel veel voedingsmiddelen E-nummers. Dit zijn goedgekeurde chemische hulpstoffen om onder andere de smaak, houdbaarheid en het uiterlijk van het product te verbeteren. Er bestaan hierbij goedgekeurde stoffen die onschadelijk lijken, maar dit niet zijn. Hieronder wordt besproken welke van deze toegevoegde stoffen verstandig zijn om te vermijden tijdens het afvallen en welke van de E-nummers niet echt kwaad kunnen.

E621

Om te beginnen is er de smaakversterker E621. Deze wordt ook wel mononatriumglutamaat, ve-tsin, glutamaat, gistextract of monokaliumglutamaat genoemd. Dit E-nummer is erg populair in sauzen, kant-en-klaar maaltijden, soepen, snacks én light producten! Vooral die laatste categorie is natuurlijk gevaarlijk. Je denkt bij deze producten dat je iets gezonds te pakken hebt, maar de toegevoegde hulpstof zorgt voor het tegendeel. Deze stof zorg er namelijk voor dat je een hongergevoel krijgt, waardoor je meer gaat eten! Het tegenovergestelde van wat je wilt als je wilt afvallen. Ook de nummers E622 tot en met 637 hebben soortgelijke eigenschappen. Let hier dus goed op wanneer je naar de supermarkt gaat.

E951

Een andere boosdoener in light producten is aspartaam oftewel E951. Deze stof wordt gebruikt als vervanging van suiker, maar je wordt hier juist dik van. Daarnaast kan deze stof voor meerdere bijwerkingen zorgen zoals hoofdpijn, darmaandoeningen, hyperactiviteit en onvruchtbaarheid. Andere namen voor deze stof zijn Phenylaline, Candarel, Nutra Sweet, Natrena, Sacharine en Amino Sweet. Let ook hier dus goed op bij het lezen van een etiket.

E955

Naast bovenstaande E-nummers is er nog een kunstmatige stof die beter vermeden kan worden als je wilt afvallen. Het gaat om Sucralose, oftewel E955. Dit is een kunstmatige zoetstof, ook wel Splenda genoemd, die volgens onderzoek zorgt voor een toenamen van gewicht. Ook dit product zit gek genoeg veel in light dranken.

Natuurlijke stoffen

Er bestaan ook E-nummers die uit natuurlijke materialen gemaakt worden. Neem bijvoorbeeld E162. Dit is het rood uit bietjes en E160 is rode kleurstof uit tomaten. E160 is Daarnaast is er E300, wat staat voor vitamine C en wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. Het beste is om af te gaan op de natuurlijke nummers. Deze zijn vaak beter dan de synthetische versies.

Herkennen

Nu je weet welke nummers je moet vermijden is het natuurlijk belangrijk om ze te herkennen. Lees hiervoor het etiket van het product. Zoals hierboven echter ook vermeld staat hebben veel stoffen een nummer en een eigen naam. De producent mag zelf kiezen welke van de twee op de verpakking komt. Wil je dus speciale nummers vermijden, leer dan zowel het nummer als de naam zelf uit je hoofd.

Waarheden en onwaarheden

Bovenstaande is niet echt positief over de toegevoegde hulpstoffen. Maar gelukkig worden deze wel streng gecontroleerd. Ze moeten compleet veilig zijn om in te nemen en de producenten moeten zich houden aan een bepaalde hoeveelheid, zodat de consument niet te veel binnen krijgt. Bovenstaande effecten gelden dan ook waarschijnlijk enkel bij overschrijden van deze hoeveelheid, dus bij erg grote hoeveelheden. Echter is het wel beter om het zekere voor het onzekere te nemen en deze stoffen zo min mogelijk binnen te krijgen.

Zoals je hebt gelezen zijn er een paar E-nummers die liever vermeden worden als het om afvallen gaat. Daarnaast kunnen de meeste (natuurlijke) stoffen prima genuttigd worden binnen elk voedingspatroon. Het beste is natuurlijk om zoveel mogelijk maaltijden zelf te maken en etiketten te lezen, zo weet je precies wat er in zit.

NB. Meer weten over pure voeding en E-nummers? Dan kunnen wij dit boek aanbevelen. Het staat vol met informatie over hoe je nu het beste puur kunt eten zonder kunstmatige toevoegingen.

Plaats een reactie