website statistics

Het Raw Food Dieet

Het Raw Food dieet of Rauwe voedsel-dieet (in Nederland ook wel eens ‘rauwarisme’ of ‘crudivorisme’ genoemd) werd in begin 1900 ontwikkeld door dr. Bircher-Benner die oprichter was van een ‘rauwkostherstellingsoord’. Volgens de Zwitserse arts bezat rauw voedsel een helende werking op zieke mensen. Ook ontwikkelde hij drie jaar later de bekende muesli.

Tegenwoordig zijn er nog steeds heel wat aanhangers van deze raw food-methode, vooral in Amerika waar ook verschillende beroemdheden het dieet volg(d)en. Daarnaast zijn er inmiddels een groot aantal boeken over geschreven en is het onderwerp ook in Nederland redelijk populair.

Raw Food DieetWat houdt het Raw Food dieet in?

Met dit dieet wordt simpelweg een eet-regime bedoeld waarbij je eet als de oermens met een vegetarische inslag. Je nuttigt je voeding zoals de naam zegt “rauw”. Het eten mag niet gebakken, gekookt of gebraden worden. Ook andere bronnen van verhitting zijn uit den boze zoals grillen, wokken en frituren. Het licht verwarmen van voedsel tot ongeveer 45 graden Celsius mag daarentegen nog wel.

Bekend is dat voedingsstoffen kunnen verdwijnen bij verhitting. Door het koken van groente gaan vitamines en antistoffen verloren als ook enzymen die belangrijk zijn bij het verteren van de voeding.

Raw food-aanhangers zeggen dat door het eten van gekookt voedsel ziekten kunnen ontstaan en daarom zien zij het als een soort vergif. Volgens het dieet werkt de rauwe voedsel-methode reinigend voor het menselijk lichaam; de enzymen blijven intact, belangrijke vitaminen en mineralen gaan niet verloren en er worden (zoals wel het geval bij verhitting) geen transvetten gevormd zodat er geen sprake is van cholesterolverhoging. Dit alles zorgt dan voor meer levensenergie.

Verder dienen kunstmatige additieven (toevoegingen) vermeden te worden bij het rauwe voedsel vanwege hun dodend effect op voedingsstoffen. Het Raw Food dieet heeft in bovenstaand opzicht ook veel overeenkomsten met het Detox Dieet.

Wat mag er wel gegeten worden bij dit dieet?

Ten eerste verschillende soorten groenten en zoet en zuur (eventueel gedroogd) fruit. Voorbeelden van groenten zijn paprika’s, komkommers, tomaten, wortels, radijsjes, sla en rabarber. Je kunt hierbij ook denken aan zeewier en kiemgroenten als kiembroccoli, tuinkers en taugé (eventueel verwerkt in een smoothie).

Naast groente en fruit kunnen er ook noten gegeten worden en (gekiemde) zaden of pitten verwerkt worden in bijvoorbeeld een salade. Hierbij is er een behoorlijke keuze; hazelnoten, amandelen, sesamzaad, maanzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten…
De meeste raw fooders zijn overigens vegetariër of veganist, maar er zijn er ook die geen vegetariër zijn. Zij eten dan dierlijke voedingsmiddelen, zoals rauw (rund)vlees of rauwe eieren.

Als je olie wil gebruiken bij bereiden van gerechten dan is het gezonde olijfolie een goede keuze.

Als drank zijn water, kruidenthee en zelfgemaakt vruchtensap geoorloofd. Koffie en alcoholische dranken worden weggelaten, al komt het voor dat wel rode wijn genuttigd wordt omdat bij het productieproces hiervan geen verhitting plaatsvindt.

Sommige voedingsmiddelen zijn giftig of bevatten ziekmakende bacteriën wanneer ze niet verhit worden. Hiermee moet je dus zeer voorzichtig zijn. Te noemen zijn bonen, de meeste soorten rauw vlees en peulvruchten.

Voor- en nadelen van het Raw Food dieet

Bij het Raw Food dieet zijn er zowel enkele voordelen als nadelen te noemen.

De voordelen:
-Meer energie en emotionele gezondheid.
-Een beter uitziende huid.
-Je valt af en het gewichtsverlies zal makkelijker behouden blijven.
-Een minder grote kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten door onder andere een lager cholesterolgehalte.
-De vele vezels in de voeding zorgen voor een goede darmwerking.
-Maaltijden als salades zijn makkelijk en snel te maken.

De nadelen:
-Er ontstaat mogelijk een tekort aan eiwitten, vitamine B12 en voedingsstoffen als calcium, ijzer, cholesterol en zout met mogelijk vervelende aandoeningen als gevolg.
-Door grote hoeveelheden zuur fruit is er een grote kans op tanderosie.
-Er kan ondergewicht ontstaan.
-Het kost heel wat moeite om dag in dag uit alles rauw te eten en maaltijden te bereiden.
-Net als bij andere specifieke diëten wordt er veel zelfdiscipline gevraagd.
-In sommige situaties zal het lastig zijn met eten, bijvoorbeeld bij anderen of in restaurants. Uiteindelijk kan deze manier van eten je sociale leven beïnvloeden.

Conclusie

Voor een echt gevarieerde voeding -wat vaak aanbevolen wordt- kun je niet volstaan met alleen rauw voedsel te eten, maar is afwisseling met gekookte maaltijden nodig.

Als je de keuze maakt om met het Raw Food dieet te starten, dan zul je ervoor moeten zorgen dat je voeding voldoende energie levert. Daarbij moet je geen tekort aan vitamine B12 oplopen; in veel gevallen is het aan te raden om deze vitamine via tabletten binnen te krijgen. Verder is het belangrijk, dat als je met dit dieet begint, je niet gelijk je oude voedingspatroon volledig omgooit. Om je lichaam te laten wennen, kun je het beste beginnen met kleine maaltijden zoals het ontbijt te vervangen door rauwe voeding. Vervolgens kun je dan steeds meer overschakelen op het nieuwe rauwe eetpatroon.

NB. Een prima boek over het Raw Food Dieet is “Raw Food als Levenskunst“. Het is immers niet altijd eenvoudig om de juiste recepten bij dit dieet te vinden, maar dit boek speelt het klaar om op bijna iedere pagina een lekker gerecht te presenteren. Een aanrader!

Plaats een reactie