Afvallen door Zwemmen – Schema en Oefeningen

1 17485

Er zijn diverse goede activiteiten en sporten mogelijk voor het verliezen van je overtollige kilo’s. Ook zwemmen is er één en behoort door zijn vele voordelen tot één van de beste manieren. Het is namelijk bewezen dat een uur zwemmen voor een verbranding van 500 calorieën of meer zorgt. Afvallen met behulp van bewegen door zwemmen wordt door menig sporter als één van de plezierigste methoden beschouwd.

De voordelen van zwemmen kan je zowel in de fysieke als in de mentale categorie vinden. Het is namelijk een feit dat afvallen door zwemmenzwemmen weinig tot helemaal niet schadelijk is voor de gewrichten. Van de schokken die je gewrichten moeten doorstaan bij het lopen, tennissen … hebben ze in het water helemaal geen last. Zoals bij elke sport zal je tijdens het zwemmen wel zweten maar dit zal niemand opmerken. En welke zwemstijl je ook hebt, alle delen van je lichaam kunnen gebruikt worden. Als je het zwemmen twee tot drie keer per week kan volhouden zullen je overtollige kilo’s opmerkelijk snel verdwijnen. Bovendien kan je dan bij je vrienden/vriendinnen gaan pronken met je slanke én afgetrainde lichaam.

Je lichaam zal er echter niet alleen fysiek op vooruit gaan. Ook op mentaal vlak zal je een ware boost ondervinden. In het water krijg je namelijk dat ontspannende en gewichtloze gevoel. Dat komt door het feit dat je gewrichten in het water slechts vijf procent van je normale lichaamsgewicht moeten dragen. Op lange termijn worden velen hierdoor gestimuleerd om verder te doen met het afvallen door het gewichtloze gevoel dat als het ware een gezonde verslaving wordt.

Ook is zwemmen een van de weinige sporten die iedereen lang kan volhouden, van jong tot oud. Vaak moeten mensen met overgewicht al vroeg stoppen met trainen door blessures, iets waarop je tijdens het zwemmen veel minder kans hebt. Eventueel kan een zwemtraining gecombineerd worden met een kwartiertje sauna achteraf, wat zeker niet ongezond is en het rustgevende gevoel na het sporten alleen maar versterkt.

Er zijn natuurlijk ook enkele nadelen aan verbonden, maar die zijn verwaarloosbaar klein. Er zijn mensen met overgewicht die moeite hebben om ‘halfnaakt’ het zwembad in te gaan. Voor die mensen zijn er speciale groepen opgericht die samen met andere zwaarlijvige mensen te water gaan. Als je het zwemmen vergelijkt met het joggen vallen ook de kosten wat tegen, maar tegenover o.a. een abonnement op yoga-les is het dan weer relatief goedkoop. Het is daarom aan te raden om een voordelig jaarabonnement te kopen en je verder niets aan te trekken van die relatieve kosten. Het is immers zeer gezond.

Hieruit kunnen we dus concluderen dat afvallen door zwemmen perfect mogelijk is. Deze gezonde methode voorkomt blessures en geeft je lichaam mentaal en fysiek een fit gevoel. Haal die zwemkledij dus uit je kast en ga ervoor! Het verschil zal snel te merken zijn.

Schema voor Zwemoefeningen

Indien je begin met zwemmen voor afvallen, dan kun je eventueel onderstaand zwemschema’s goed gebruiken. Probeer hierbij gemiddeld 3 keer per week te gaan zwemmen.

Schema 1

 • 1e week: Afwisselend vlinderslag, borstcrawl en rugslag, voor zo’n 12 minuten
 • 2e week: Een baan zo snel als je kunt, volgende baan rustig tempo. Doe dit voor 16 minuten
 • 3e week: Hetzelfde als de 1e week, maar dan voor zo’n 20 minuten
 • 4e week: Hetzelfde als de 2e week, maar dan voor zo’n 25 minuten

Schema 2

 • 1e week: 5 minuten rustig schoolslag, borstcrawl en rugslag. Neem tussen elke oefening zo’n 1 minuut rust. Zwem in totaal voor 20 minuten.
 • 2e week: 5 minuten rustig vrije slag, vlinderslag, borstcrawl en rugslag. Neem tussen elke oefening zo’n 1 minuut rust. Zwem in totaal voor zo’n 25 minuten.
 • 3e week: Dezelfde oefening als 1e week, maar dan met een hoger tempo.
 • 4e week: Dezelfde oefening als 2e week, maar dan in totaal 30 minuten.

Bekijk ook onderstaande video voor een aantal goede zwemoefeningen voor gewichtsverlies.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Verbrand snel overtollig buikvet met HappyHealthy Premium

Oscar Helm heeft een effectieve afslank methode ontwikkeld waarmee je lekker kunt blijven eten maar toch afslankt.

Het beste is nog dat zijn methode makkelijk vol te houden is, geen hongergevoelens geeft en werkt zonder het jojo-effect.

In zijn methodekrijg je simpele afslank recepten, dag- en weekmenu’s, instructievideo’s,tools en nog veel meer.

Klik op de link en ontdek het direct:

HappyHealthy Premium één maand voor één euro uit te proberen

1 REACTIE

 1. zoals het zwemprogramma hierboven wordt voorgesteld, is alleen haalbaar voor geoefende zwemmers. ik zou zeggen, neem eerst zwemles van iemand die verstand van zaken heeft.
  vlinderslag, borstcrawl ….het klinkt allemaal erg leuk en ‘impressive’, maar voordat je als een speer door het water kunt, heb je echt wel wat oefening nodig. trouwens, zo eenvoudig is een doodgewone schoolslag ook niet.

Laat een reactie achter